Művészek a kulisszák mögött

Művészek a kulisszák mögött

Steven Spielberg az örök gyerek

2014. december 20. - Ildiko Vajda

  et-3.jpg

 

  Steven Spileberg  a napokban ünnepli 69.  születésnapját, bár sokak szerint a mai napig nem nőtt fel igazán. 

 A háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, aki a Brit Birodalom lovagja is egyben, a világ egyik leghíresebb embere.

Nevéhez olyan sikeres filmek fűződnek, mint a Cápa (Richard Dreyfuss)  ,

 

capaval3.jpg

 

a Harmadik típusú találkozások ( operatőre: Zsigmondi Vilmos, aki Oscart kapott ezért a filmért) ,  Az elveszett frigyláda fosztogatói és a többi Indiana Jones film ( Harrison Ford, Sean Connery),

 

indi.jpg

 

az  E.T. a földönkívüli, 

et-vel.jpg

 

a Hook (Robin Williams, Dustin Hoffman) , a Jurassic Park I. + II., 

 

dinoval2.jpg

 

a kalandfilmek, sci-fik és thrillerek műfajában, de olyan komoly alkotások is, mint a valós történeten alapuló Schindler listája, vagy a Ryan közlegény megmentése ( Tom Hanks, Matt Damon). Mindkettőért Oscar-díjat kapott.  Az utóbbi évek termése a Lincoln, München (Oscar-díj), Különvélemény.

 

schindler_oscar.jpg

 

Spielberg köztudottan munkamániás, de emellett családcentrikus ember is. Fiatalon tradicionális zsidó családban nevelkedett, emiatt többször érte hátrányos megkülönböztetés. Anyja , aki 95 éves ma is rendkívül aktív életet él, saját kóser étterme van Los Angelesben, ahová mindennap 9-re bejár dolgozni és este 6.-ig csak a vendégeivel foglalkozik. Leah híres jó megjelenéséről, alacsony termetéről és fanyar humoráról.

 

mama.jpg

 

Spielberg első felesége Amy Irving színésznő volt, akit itthon Barbra Streisand Yentl című filmjében láthattunk, ő játszotta  Hadass szerepét. Számos híres művészfilmben játszott.

amy2.jpg

 

A második feleség Kate Capshaw, szintén színésznő, akivel az Iniana Jones forgatásán ismerkedtek össze.

kate1.jpg

Kate három gyereket szült Stevennek.  Az előző házasságaikból egy-egy gyereket hoztak (Max és Jessica) és kettőt örökbe fogadtak, így összesen hét gyereket nevelnek.

 

csalad.jpg

 

Spielbergnek két keresztlánya van, az egyik Drew Barrymore, akit az E.T.-ben játszott először és Gwyneth Paltrow, aki Wendy volt a Hook-ban.

drew_berrymore.jpg

 

 

Az immár hetven felé közeledő filmrendező, producer, ma is az egyik legbefolyásosabb embere Hollywoodnak. Köszönhetően tehetségének, barátainak ( George Lucas) és jó üzleti érzékének.

 

 

sztar.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrsgossipy.blog.hu/api/trackback/id/tr657000121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása