Művészek a kulisszák mögött

Művészek a kulisszák mögött

Paul Newman a sármos fenegyerek

2015. február 03. - Ildiko Vajda

Kilencven éves lenne Hollywood egyik legendája, Paul Newman, Oscar-díjas amerikai színész, rendező.

images5.jpg

 

Mint oly sokan Hollywoodban, ő is magyar ősökkel büszkélkedhet. Mind apai mind anyai ágon magyar. Bár ő már Clevlandben született, édesanyja Theresa Fetzko Homonnára való, édesapja Simon Newman , magyar apa Simon Neumann és lengyel anya   Hannah Cohn  kassai gyermeke. Rokonaik máig Kassán élnek.

Paul nagy álma fiatalon az volt, hogy pilótaként szolgálhassa a hazáját a második világháborúban, de színvaksága miatt ez a vágya nem teljesülhetett. Miután leszerelt a Yalen tanult, és végzett közgazdász-angol szakon, de már ekkor érezte, hogy ennél többet szánt neki a sors. Beiratkozott az Actor's stúdióba, a világ leghíresebb színiiskolájába, ahol vele együtt a leendő leghíresebb színészek tanultak.

220px-actors-studio_crop.jpg

Innen egyenesen vezetett az útja a Broadway deszkáihoz. Már akkor együtt játszottak James Deannel, Steve McQueennel, Marlon Brandoval. Az ifjúság édes madara c. Tennessee Williams drámában tűnt fel, és ekkor figyeltek föl rá Hollywoodban. Ahol ugyanezt a szerepet később el is játszotta filmen. Rocky Grazianoként 1954-ben debütált a Valaki odafent szeret engem c.fimben és két évvel később megkapta első Oscar jelölését, a talán ma is leghíresebb alakításáért;  Brick Pollittt, a kiöregedett, alkoholista futballista szerepéért a Macska a forró bádogtetőn (Tennessee Williams) c. filmben. Partnere Elizabeth Taylor volt.

 

 

1960-ban az Exodus c. film főszereplőjeként bevonult a halhatatlanok közé (Leon Uris). Majd a népszerű western műfajba lett híres, A hallgatag ember, félvér indiánjával. 1969-ben hozta össze a sors Robert Redforddal, ez a kapcsolat jelentős kasszasikereket hozott és persze remek filmeket: Butch Cassidy és a Sundance kölyök, majd A Nagy balhé.

images3.jpg

Az aranyszobrocskára egészen, 1987.ig várnia kellett, akkor a Martin Scorsese rendezésében készült; A pénz színe, öreg profi biliárdmesteréért kapta meg az elismerést. Rendezéssel is többször próbálkozott, a legnagyobb sikert  A Gamma-sugarak hatása a százszorszépekre c. filmmel aratta, amelyben felesége Joanne Woodward játszotta a főszerepet.

images13.jpg

A színészóriás utoljára a Kárhozat útján c. filmben játszott, majd 2007-ben tüdőrákja miatt visszavonult.

Két felesége is volt, első a tehetséges top modell és színésznő Jackie Witte, aki távoli otthonukban, karrierjéről lemondva, nevelte Newmannal közös három gyereküket.

images18.jpg

Eközben Paul szenvedélyes autóversenyző volt, számos díjat nyert, de mindehhez erősen ivott, és nem vetette meg a szebbik nemet sem.

images11.jpg

Második felesége a meseszép Joanne Woodward színésznő. Aki szintén három gyerekkel ajándékozta meg Pault.

images9.jpg

Ők Nell (színésznő), Melissa (színésznő) és Clair (producer):

 

nell.jpg

melissa.jpg

 

clair.jpg

 

 Newman egyetlen fia Scott, aki az első házasságából született (két húgával együtt), 1978-ban kábítószer túladagolásban meghalt. Ez teljesen összetörte a színészt, mindenért magát és fiatalkori kicsapongó életét okolta.

scot.jpg

 

Innentől kezdve Paul Newman hatalmas összegeket öltött a  drogfüggők gyógyíttatására, és a hátrányos helyzetű, sérült gyerekek gyógyítására. Többször járt Magyarországon is, ahol a Bátor Tábor Alapítványt segítette. Élete során több mint 220 millió dollárt fordított karitatív célokra.

Darwin Porter híres botránykönyvében, a „Paul Newman: The Man Behind The Baby Blues” -ban hozta először nyilvánosságra, Newman kollégáinak vallomását, egy olyan férfiről, aki kedvelte a színésznők barátságát és a férfiúkat sem vetette meg.

Marlon Brando így nyilatkozott róla:images17.jpg

"Engem sosem vert át Paul. Épp annyi kalandja volt a forgatásokon, mint bármelyikünknek... és ő is biszexuális volt, akárcsak én. Ám míg engem folyton rajtakaptak, ő ügyesen titokban tartotta a viszonyait.”

pl: Grace Kelly, Judy Garland és Marilyn Monroe

marilyn.jpg

 

Állítólag ő is szerelmes volt James Deanbe, akivel több éjszakát töltött együtt hollywoodi szállodákban. Noha a család a mai napig cáfolja a Porter könyv állításait.

index1.jpg

 

Paul Newman visszavonulása előtt a következőket nyilatkozta: „A melegek jogainak feltétlen támogatója vagyok, és ezt nem is titkolom. Gyermekkoromtól fogva lelki közösséget éreztem a meleg társadalom tagjaival, és sosem értettem, hogyan is bánthatja őket bárki. Annyi csodálatos tulajdonsága lehet egy embernek, amiért szeretni lehet, hogy mire sorra vennénk mindet, már tökéletesen lényegtelenné válik, melyik nemhez vonzódik."

images16.jpg

 

Paul Newman hosszú időn keresztül küzdött a tüdőrákkal, 2008-ban a családja körében halt meg.

 

 images7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrsgossipy.blog.hu/api/trackback/id/tr547137309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása