Művészek a kulisszák mögött

Művészek a kulisszák mögött

Walt Disney, aki megrajzolta az álmainkat

2014. december 15. - Ildiko Vajda

 

 

 

 Ha azt mondom Walt Disney, mindenkinek egy-egy gyönyörű rajzfilm jut eszébe. Átjárja testét  a melegség, maga előtt látja Hófehérkét, Bamit, Hamupipőkét, Mickey Mouset, és gyerekkora legszebb pillanatait éli újra. Az idén, lenne 114 éves (dec.5.) az a művész, aki megajándékozott bennünket ezekkel a felejthetetlen filmekkel, és ha már december akkor idézzük fel, hogy alig 48 éve távozott az élők sorából ( dec.15.).

 

Walter Elias Disney, egy ír származású farmer és német származású felesége negyedik gyereke volt, de sokak szerint nem vérszerinti, hanem egy örökbefogadott spanyol gyerek. Bár a dolgon ez mit sem változtat. Walter és három testvére keményen dolgozott a farmon. Apjuk nagyon szigorú ember volt, gyakran elverte őket, és soha semmilyen ajándékot nem kaptak, még Karácsonykor sem. Miután a farm tönkrement, beköltöztek a városba, és már 9 éves korában dolgozott, hogy segítse a családot. Hajnali fél négykor keltek, mert lapkihordással foglalkoztak, a Disney gyerekek. Walter 14 évesen kezdett rajzolni tanulni, és később is folytatta művészeti tanulmányait Kansas City-ben, miközben hol a vasútnál, hol a postán, hol a konzervgyárban dolgozott.

 

Művészi karrierje nagyon nehezen indult, de vállalkozói tehetsége mindig átsegítette a nehézségeken. Az első átütő sikert a Mickey Egér (Mickey Mouse) hozta meg neki, ami az első hangos rajzfilm volt.

 

 

 De ekkor már mind léteztek a későbbi híres figurák is:

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első egész estés rajzfilm a Hófehérke és a hét törpe volt, ami óriási sikert aratott.

 

 

 

 

 

Ekkor már készülőben volt a Bami és a Pinokkió is, bár a stúdió állandó anyagi gondokkal küszködött.

 

 

 

 

 

Következett a Dumbó, és a felejthetetlen Hamupipőke.

 

 

 

 

 

 

...és noha folytatódott a sor:  az  Alice Csodaországban, Pán Péter, Csipkerózsika, a rajzfilmkészítés mégis

veszteséges volt. Így Disney bekapcsolódott a televíziózásba is.

 

 Az igazi áttörést a Disneyland jelentette. 1955. július 18-án 30 ezer vendég jelenlétében nyílt meg az első park, amelynek az első hat hónapban egymillió látogatója volt és ez 25 milliós bevételt hozott. A park bevétele folyamatosan nőtt, 1959-ben elérte a 60 millió dollárt. 

 

 

 

Disney magánélete rendezett és kiegyensúlyozott volt. Felesége  Lillian Bounds házasságuk előtt  titkárnőjeként dolgozott.

 

 Két lányuk lett, Diane Marie Disney (dec.18.) és az örökbefogadott  Sharon Mae Disney.  Diane 20 évesen ment férjhez Ron Miller egykori amerikai futball játékoshoz, és idővel hét gyermekük született: Christopher, Joanna, Tamara, Jennifer, Walter, Ronald és Patrick, akik Disney unokái. Évekkel később, Diane a Walt Disney Family Museumnak a társalapítója lett.

Örökbe fogadott lánya Sharon Mae Disney is férjhez ment, Robert Brownt választotta, akivel volt egy közös gyermekük. Ez a házasság addig tartott, amíg Robert 1967-ben meg nem halt. Sharon 1969-ben ismét megházasodott és William Lundhoz ment férjhez, akitől két gyermeke született, de később elváltak. Sharon igazi emberbarát volt, mivel hozzájárult a Marianne Frostig Center Oktatási terápia és a Curtis Iskola Alapítvány jótékonyságához.

Walt Disney felesége, Lillian Bounds 98 évesen halt meg december 16-án, míg Walt Disney, a pályája csúcsán, tíz nappal 65. születésnapja után, a dohányzás miatt kialakult tüdőrákban

 

 

Walt Disney kapta élete során a legtöbb Oscar-díjat. Huszonhatot!!! A Hófehérke és a hét törpe Oscar-díj  átadóján egy nagy és hét kicsi Oscart vehetett át.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrsgossipy.blog.hu/api/trackback/id/tr836985805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása