Művészek a kulisszák mögött

Művészek a kulisszák mögött

Ma lenne 92 éves Maria Callas, a szeszélyes operasztár

2014. december 05. - Ildiko Vajda
 "You are born an artist or you are not. And you stay an artist, dear, even if your voice is less of a fireworks. The artist is always there." 
  Maria Callas.





December 2.-án,  a Nyilas jegyében született Maria Callas, akit primadonna assolutaként neveztek rajongói. Három oktávnyi hangja volt, ami felső E-től az alsó F-ig terjedt, így a koloratúrszoprántól a drámai szopránig mindenre szerepre alkalmas volt.
New Yorkban született, görög szülők gyermekeként, és eredetileg María Ána Szofía Kekilía Kalojeropúlu-nek hívták, ebből kapta a könnyebben kiejthető Callas nevet. De szülei végül elváltak és ő visszatért Görögországba, ahol énekelni tanult. Csodálatos hangja miatt, sokan csodálták. A sok tanulás után az első igazi sikert a  La Gioconda opera címszerepe hozta meg számára, Veronában 1947-ben. De Maria nem elégedett meg az énekléssel, hanem színészetet kezdett tanulni,  Luchino Visconti-nál, aki a kor leghíresebb neorealista filmrendezője volt. Visconti az egyik legnagyobb tragikának tartotta őt. Operaszerepeiben általában olyan  érzelmekben gazdag asszonyok bőrébe bújt, akik meghalnak vagy ölnek szerelmükért. Sorra hódította meg a világ leghíresebb operaházait, lábai előtt hevert a világ, de állandó botrányi miatt sokszor érte hátrányos megkülönböztetés.

Első párja, a nála sokkal idősebb (30 évvel) Giovanni Battista Meneghini volt, aki férje és impresszáriója lett. A gazdag és jó családból való Meneghini és Maria házasságát a férfi egész családja ellenezte, hiszen mindenki tudta, hogy Maria részéről ez a kapcsolat nem a szerelemről szól. 

Az állandóan fogyókúrázó Callas egészségi állapota folyton ingadozott és ez meg, hogy szinte alig látott, megviselte idegeit is. Bár  mindenütt sztárként fogadták, ő sorozatos összetűzésbe keveredett énekes kollégáival. A leghevesebb rivalizálás közte és a Milanoi Scala ünnepelt sztárja Renata Tebaldi között volt. Az operarajongók két táborra oszlottak, ki Callast, ki Tebaldit éljenezte A Scala intendánsa igyekezett kompromisszumos megoldást találni: Maria Callas énekelt az évad első felében, Renata Tebaldi pedig a másodikban.
Renata Tebaldi

 1954-ben Cherubini Médeájával, amit Leonard Bernstein vezényelt, elsöprő sikert aratott, a közönség tombolva ünnepelte. A Scala királynőjeként távozott Milánóból Veronába, majd Angliába és az Egyesült Államokba, ahol szintén sikerült meghódítania az amerikai nézőket és a sajtót. Egy csapásra világhírű lett. 
De Amerikában sok minden megváltozott. Callas rövid idő alatt lefogyott, 92-ről 65 kg-ra. Sőt gyönyörű fekete haját, platina szőkére festette és teljesen kicserélte a ruhatárát is, amiben a híres milánói divattervező Bouyeure asszony segítette.
Mindeközben üzleti életében perrel fenyegette meg őt, új impresszáriója (300 ezer dollár), szerződésszegés miatt, és magánéletében is kudarc kísérte. Családjával teljesen megromlott a viszonya, mert Maria 
 nem volt hajlandó támogatni nővére zongorista karrierjét és nem volt hajlandó évjáradékot fizetni az édesanyjának. Így ő lett „a hálátlan leány”, aki „gyémántot reggelizik és nercek közt alszik, de hagyja, hogy anyja bejárónőként tengesse az életét”.  Ezt a családi perpatvart a sajtó minduntalan megszellőztette, amit Callas anyja ki is használt és jó pénzért, több alkalommal is becsmérlően nyilatkozott lányáról.
Milánóban közben öldöklő verseny kezdődött Tebaldi és Callas között, aki feltehetően rossz látása miatt hol a zenekari árokba rúgta a neki szánt ajándékokat, hol a szívéhez ölelte. De hasonló rivalizálás fogadta New Yorkban is, ami akkor Zinka Milanov felségterülete volt. És addigra Callas hangja már nem volt a régi.
Visszatérve Milánóba, orvosi kezelésekkel javítottak állapotán, de kimerültsége nem akart múlni, így egy edinburghi fellépést lemondva Velencébe utazott, és a sors úgy hozta, hogy ott találkozott először, a görög olajmágnással, Arisztotélisz Onaszisszal. Ezt követően, amikor a londoni Covent Gardenben vendégszerepelt, egy díszvacsorán hivatalosan is megismerkedett Onaszisszal és feleségével, Tínáva.
Onaszisz hajómágnás volt és egyben a leggazdagabb görög a világon. Nagyvonalúságával és fényűzésével elkápráztatta Callast, aki egy csapásra szerelmes lett az őszülő férfiba. Onaszisz egy jacht-körútra hívta Callast és férjét, amelyen többek közt  Winston Churchill és Gréta Garbo is részt vett.
 A hajóút végére Maria és Meneghini kapcsolata megromlott Callasnak Onaszisz iránti rajongása miatt, amit az idős férj nem nézett jó szemmel és féltékenységének többször is hangot adott. Ezt hamarosan a válás követte. Időközben Onaszisz is rendezte helyzetét: elvált feleségétől. A pletykalapok szerint Tina beleegyezését és hallgatását a híres Hope gyémánttal sikerült megvásárolnia. Tény azonban, hogy Onaszisz válópere csendben, a családi szennyes kiteregetése nélkül zajlott le. Egyedül Elsa Maxwell támadta Callast, aki régi barátnője, Tína, a „megcsúfolt hitves” pártjára állt.
Az 1960-as év nem indult sikeresen.  Callas nem tudott énekelni, mert ekkor esett át első hangválságán, amely aztán az évek múlásával többször is megismétlődött. Ennek okai részben az idegkimerültség (válása Meneghinitől, pihenést nem ismerő élete Onaszisz mellett), részben pedig egészségi problémái (fájdalom az arcüregében, amely minden énekléskor kínozta) voltak.
Onaszisz mellett teljes baráti köre is lecserélődött, és még inkább a sajtó reflektorfényébe került, miközben a szenzációéhes újságírók a házasságukat latolgatták. Mindketten elváltak voltak, Callas, aki Olaszországban esküdött meg Meneghinivel, nem tudott újra férjhez menni, a katolikus egyház ott is érvényben lévő tiltása miatt, de mivel nem mondott le amerikai útleveléről, férjhez mehetett volna az Egyesült Államokban. Mégis, egyikük sem szánta rá magát a házasságra. Callas ugyan hajlott rá, de Onaszisz minduntalan kitért a válaszadás elől.

 Viszonyuk  Callas szakmai megítélésére is rányomta bélyegét,  
hiszen az énekesnő már nem a szeszélyes, tűz-láng díva volt, hanem elsősorban közéleti személyiség, a leggazdagabb görög szeretője. 
Idő közben Maria sikeresen kibékült családjával, sőt munkatársaival, és az örök ellenféllel, Renata Tebaldival. Önbizalma a sikerek miatt kezdett helyrejönni, de akkor hirtelen, Milánóban, a Médeia előadásán hangja többször is megbicsaklott,
eltűnt az élessége, és a kritikusok szerint „siralom volt hallgatni”
Csak sokkal később, 1964-ben, lépett újra színpadra, hogy önmagának bizonyítson, ami sikerült is neki, de mind az idegi kimerültség, mind az egészségi állapotának romlása visszalépésre kényszerítette.
Közben a sajtó sokat pletykált Onaszisz nőügyeiről.
De Callas bolondulásig szerette Onasziszt, ezt a rajongást sajtó többször is megszellőztette, viszont a görög „rabszolganőjének” titulálták az énekesnőt. Továbbra is nyílt kérdés volt esetleges házasságuk. Bár mindketten Párizsban éltek, azonban nem költöztek egy fedél alá. A Foch sugárúton voltak házaik, nem messze egymástól. Életrajzírói szerint Callasnak egy gyereke is született Onaszisztól, de az újszülött néhány órával a szülés után meghalt. Onaszisz üzlettársa is volt Callasnak, hiszen az énekesnő pénzét jövedelmező vállalkozásokba fektette.


Kettejük kapcsolatának 1968 őszén lett vége, amikor egy váratlan fordulattal Onaszisz elhagyta Callast és feleségül vette a meggyilkolt amerikai elnök özvegyét, Jackie Kennedyt.
Jackie Kennedy

Onaszisz magántitkára azonban arról számolt be, hogy noha Onaszisz feleségül vette a Kennedy özvegyet, mégis többször is találkozott Párizsban Callas-szal. Közeli barátaik beszámolói szerint a házasságkötéshez a Kennedy özvegy ragaszkodott, aki nem akart titkos kapcsolatba kezdeni, nehogy magára haragítsa a Kennedy családot. Onaszisz 1975-ben halt meg, két évvel Callas előtt. A barátok beszámolói szerint Callas többször is ellátogatott élete nagy szerelmének sírjához.


Maria Callas 1977. szeptember 16-án, halt meg. Halálának okát máig vitatják: egyes feltételezések szerint szívinfarktusban halt meg legyengült egészségi állapota miatt. Más feltételezések szerint öngyilkosságot követett el (methaqualon túladagolás). Temetése a legendás Pére-Lachaise temetőben volt, de hamvait ellopták. Miután sikerült visszaszerezni, Callas korábbi kérésének megfelelően a hamvakat az Égei-tengerbe szórták.





                               Maria CALLAS sings Carmen HABANERA in covent garden

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrsgossipy.blog.hu/api/trackback/id/tr286960869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása