Művészek a kulisszák mögött

Művészek a kulisszák mögött

Humphrey Bogart a cinikus szívtipró

2014. december 26. - Ildiko Vajda

porte2.jpg

Egy korszak férfiideálja volt Humphrey Bogart, a szűkszavú, nyers, cinikus külső mögötti érző és romantikus férfi.

Gazdag családban nőtt fel. A vitorlázás és a sakkozás volt a hobbija élete végéig. 19 évesen fedezte föl tehetségét Alice Brady színésznő. Az első nagy sikert, John Huston, A máltai sólyom c. filmje hozta meg neki, amiben egy sármos, rafinált, mégis becsületes detektívet alakított.

 

solyom.jpg

 

Majd ezzel szinte egy időben készült a mára legendássá vált Casablanca, Ingrid Bergmannal az oldalán. A háborús románc, amit Kertész Mihály rendezett, óriási kasszasiker volt, és három Oscar-díjat nyert. Ez az a klasszikus film, amiből gyakran idéznek, még ma is más rendezők, pl: Woody Allen: Játszd újra Sam, Emir Kusturica: Macskajaj...stb.

 

 

Bár magánélete nem volt túl szerencsés, mindig a nézők érdekeit tartotta szem előtt. Azt vallotta, hogy a közönség mindig kifogástalan alakítást érdemel.

Négyszer házasodott, utolsó feleségétől ( Lauren Bacall) , két gyereke is született, de fogalma sem volt arról, hogyan kell apának lenni.

bacall.jpg

 

Az Afrika királynője c. filmért kapta meg a legjobb színész Oscar-díjat, (partnere Katharine Hepburn volt), pont akkor, amikor Marlon Brandot is jelölték A Vágy villamosa c. filmből, Kowalski alakításáért.

Töretlen karrierje1957-ben megszakadt, amikor a rengeteg dohányzástól, súlyos és már gyógyíthatatlan rákot diagnosztizáltak nála, 57 éves volt.

Halálos ágyánál legjobb barátja, Spencer Tracy  és Katharine Hepburn állt.

115 évvel ezelőtt, dec. 26.-án született.

 

borito.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrsgossipy.blog.hu/api/trackback/id/tr737012453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása