Művészek a kulisszák mögött

Művészek a kulisszák mögött

Woody Allen 80 Happy Birthday

2014. december 01. - Ildiko Vajda

"Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának. " ( Annie Hall c. filmből)

 

 

Decemberben, a Nyilas jegyében sok híres művész született. Követve a kronológiát, kezdem az egyik legnagyobb élő komikussal, Woody Allennnel, aki dec.1.-én lesz 80 éves  New Yorkban látta meg a napot Allen Stewart Konigsberg néven. Tradícionális zsidó neveltetést kapott.

 

"A zsidó hagyományok szellemében nevelkedtem. Arra tanítottak, hogy ne vegyek el goj lányt, ne borotválkozzam szombaton, és főleg sose borotváljak meg goj lányt szombaton."

 

Hamar elindult írói karrierje, először újságokban jelentek meg történetei, majd színpadi előadóművészeknek írt poénokat. 19 évesen darabokat kezdett írni többek között az The Ed Sullivan Show-nak, a The Tonight Show-nak, és 1975-ben megnyerte az első Emmy-díját. Próbálkozott a stand-up comedyvel és  más show műsorokkal is.

 

 "Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok."

 

Talán ezért döntött úgy (1961), hogy  maga is elő tudja adni saját szerzeményeit, s hamarosan népszerű alakja lett a Greenwich Village-i klubokna.

Első filmforgatókönyve a Mi újság, cicababa? volt. ( What's New, Pussycat?) Ahol Peter O'Toole, Romy Schneider, Peter Sellers, Ursula Andress és maga Woody Allen játszott. Privát megjegyzésem, hogy a film operatőre a magyar Badal János volt.

Első igazi rendezői munkája a Fogd a pénzt és fuss!(Take the Money and Run), amibe forgatókönyvíró és főszereplő is egyszerre. Ezt sok-sok vígjáték követte, többek között a Banánköztársaság (Bananas) , a Minden, amit tudni akarsz a szexről... és a legendás Játszd újra Sam!

 De az igazi áttörést az 1977-es Annie Hall hozta meg neki, és ezzel megkapta első Oscar-ját is. A történet egy neurotikus, bizonytalan komédiaszerzőről szól, Alvy Singerről, aki őrülten beleszeret egy énekesnőnek készülő lányba, Annie Hallba. Őt Diane Keaton alakította, aki szintén Oscar-díjat kapott. Ez a film, őrjítően jó volt, tökéletesen kifejezte az értelmiség problémáit,és talán ezért is vált kultfilmmé az évek során.

 "Az élet dolgait két részre osztom: rettenetesre és nyomorúságosra." (A.H.)

 

 

Majd jött és győzött a  Manhattan , Szentivánéji sexkomédia , Zelig, Brodway Danny Rose, Kairó bíbor rózsája,  Hannah és nővérei ...és rengeted vidám és sikeres film, aztán következett egy váltás. Megváltozott a közönség, idősebb lett a művész, és alapvetően átrendezte a televíziók és  stúdiók nézettségi igény nyomása a filmkészítést.

 

Az Újhullám:  a Match Point, Füles, Vicky Christina Barcelona, Férfit látok álmaidban, Éjfélkor Párizsban, amelyekben többek között a  gyönyörű Scarlett Johansson, Penélope Cruz játszott: Ezt követte a drámai hangú Blue Jasmine (Cate Blanchett). 2013-ban.

 

 

Woody Allen köztudottan szereti a nőket, sosem rejtette véka alá viszonyait a színésznőkkel.

 De mit várhatnánk egy olyan művésztől, aki egész életében csúfnak érezte magát, és nem sármosnak,

 

" Amikor apám szexre vágyott, az anyám az én fényképemet mutogatta neki." vagy "Egyszer megkértek, álljak modellt egy plakáthoz. A plakát fogamzásgátlót reklámozott...",

 

Sikerei ellenére depressziós volt,

 

"Nem félek a haláltól, egyszerűen csak nem szeretnék akkor ott lenni, amikor bekövetkezik."

 

és hol sexuális gátlásokkal,

 

"A nők szerint rossz vagyok az ágyban. Csak azt nem tudom, hogy erre hogy jönnek rá 30 másodperc alatt."  "Mióta eltűntek a környékünkről a zsebtolvajok, sivár lett a nemi életem." "Elmentem egy masszázsszalonba. Sajnos önkiszolgáló volt."

 

 hol ennek ellentétével küzdött. "

 

Hosszú évekig éltek együtt a ma is csodás Diana Keatonnal (Annie Hall), majd a Mia Farrowal, akitől fia is született. Az igazi botrányt nem a kalandok, hanem a pedofília okozta. Allan kikezdett és viszonyt folytatott Mia örökbefogadott lányaival,

 

"A barátnőm azt mondta a múltkor az ágyban, hogy pedofil vagyok. Azt válaszoltam: Nagy szavak ezek egy kilenc éves kislánytól."

 

Hosszú pereskedés következett, a válást 1993-ban mondták ki, de négy évvel később Woddy és Soon-Yi összeházasodott. Soon-Yi két gyereket szült neki, és boldogan élnek. Gondolom a kalandokat jobban elnézi neki a fiatal ara.

Allen hétfőnként Eddie Davis New Orleans Jazz Bandjével klarinétozik, a New York-i Carlyle kávéházban.

Hát akkor mi is ő?

Író, forgatókönyvíró, humorista, színész, klarinétos, filmrendező és producer. Művészember!

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT WOODY ALLEN!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://mrsgossipy.blog.hu/api/trackback/id/tr686948825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása